Skąd się bierze pyłek pszczeli

To męskie komórki rozrodcze wytwarzane przez rośliny w kwitach. Pszczoły zbierając go, mieszają z natarłem lub niewielką ilością śliny, a następnie w formie kuleczek przenoszą do ula w koszyczkach znajdujących się na tylnej parze nóg.  Pyłek umieszczany jest warstwami w komórkach plastra. Pszczelarze aby pozyskać pyłek pszczeli, u wejścia do ula zakładają tzw. poławiacze pyłku. Gdy pszczoła z zebrałbym na odnóżach pyłkiem przeciska  się przez otwory poławiacza, zebrane kuleczki pyłku odrywają się od odnóży i  spadają do pojemnika.

Pyłek codzienne musi być zbierany aby nie zawilgotniał bowiem wilgotny pyłek podatny jest na atak pleśni. Pszczelarz musi na bieżąco monitorować ile pyłku pozyskuje aby pszczoły miały zawsze odpowiednią ilość do swojej dyspozycji.

Wysuszony pyłek stanowi surowiec spożywczy, kosmetyczny i farmaceutyczny.

 

Skład  pyłku pszczelego

W ziarnach pyłku pszczelego, pochodzącego z różnych gatunków roślin, stwierdzono ponad 250 substancji z czego jako główne można wymienić :

  • białka i aminokwasy,
  • lipidy i kwasy tłuszczowe,
  • cukry,
  • związki fenolowe,
  • witaminy,
  • makro i mikroelementy.

Pyłek pszczeli (kwiatowy) charakteryzuje się zróżnicowanym składem chemicznym. Skład pyłku zależy od pory roku w jakiej jest zbierany. Różnica pomiędzy zbiorem wiosennym a letnim dotyczy zawartości aminokwasów. Pyłek zbierany z różnych roślin charakteryzuje się zróżnicowaniem w ilości witaminy C i karotenoidów. Różnice w składzie chemicznym powstają nawet mimo że płytek zbierany jest z tych samych roślin ale rosnących w różnych strefach klimatycznych.

 

Właściwości

Ze względu na imponujący skład chemiczny pyłek pszczeli posiada nie tylko właściwości dietetyczne ale wykazuje również działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Działa przeciwbólowo, przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo, hipoglikemicznie, obniża ciśnienie krwi, ma działanie terapeutyczne oraz adaptogenne. Właściwości adaptogenne pyłku to właściwości przystosowawcze organizmu do niekorzystnych warunków środowiska i polegają na podwyższaniu odporności fizycznej, immunologicznej oraz psychicznej.

Pyłek pszczeli ze względu na swoje właściwości odżywcze ma zastosowanie w diecie u osób niedożywionych i starszych, w diecie łatwostrawnej bogatobiałkowej, a także stanowi uzupełnienie diety wegetariańskiej. Pyłek pszczeli zalecany jest dla osób pracujących umysłowo lub mających problemy z koncentracją i zapamiętywaniem oraz dla osób uczących się.