
Jak powstaje miód z odsklepin ?
Pszczoły po zgromadzeniu miodu w komórkach plastra zamykają go warstwą wosku, zwaną przez pszczelarzy zasklepiną, w celu zabezpieczenia go przed zanieczyszczeniem wilgocią, i zepsuciem.
Zanim pszczelarz odwiruje z ramki miód musi zdjąć warstwę wosku. Wosk z odsklepin wraz z niewielką ilością miodu zbierany jest na sicie w specjalnym pojemniku. Powoli dzięki sile grawitacji pozostały na wosku miód wraz pyłkiem, propolisem, jadem pszczelim i olejkami eterycznymi spływa na dno zbiornika.
Właściwości miodu z odsklepin.
Miód jest gęsty i mazisty. Posiada niepowtarzalny smak, a jego barwa i smak zależą od pożytku z jakiego jest uzyskany.
Tak zebrany miód zwany miodem z odsklepin jest najwartościowszym miodem bowiem oprócz właściwości jakie ma konkretny rodzaj miodu, posiada dodatkowo właściwości zdrowotne jakich nie mają oddzielnie ofertowane przez pszczelarzy produkty (składniki jadu pszczelego, feromonów i innych wydzielin gruczołów pszczelich).
Miód z odsklepin ponieważ zawiera kilkakrotnie więcej substancji lotnych niż miód pozyskiwany z plastrów poprzez wirowanie szczególnie polecany jest przy leczeniu górnych dróg oddechowych, zatok i chorób gardła. Wzmacnia odporność, a substancje lotne mają silne właściwości gojące.
Miód z odsklepin stanowi niewielki procent pozyskiwanego miodu, a jego właściwości wielokrotnie przewyższają wartość leczniczą miodu uzyskiwanego z głównej produkcji; wykorzystywany jest zwykle przez pszczelarza i jego bliskich. Miód z odsklepin można kupić w cenie kilkakrotnie wyższej od ceny innych miodów oczywiście jeżeli pszczelarz zdecyduje się go sprzedać.