
Od kiedy ludzie przyjaźnią się z pszczołami
Pierwsze pszczoły zasiedliły Ziemię około 140-150 milinów lat temu, powstały w drodze ewolucji os. Czyli mniej więcej w podobym czasie kiedy na ziemi pojawiły się pierwsze kwiaty roślin okrytonasiennych. Pszczoły są towarzyszkami ludzi tysiącleci. Są z nami dłużej niż przypuszczaliśmy. Świadczą o tym malowidła naskalne z czasów starożytnego Egiptu z 2400 r.p.n.e, ale także wykopaliska naczyń (pojemników/ zbiorników) z resztkami miodu i wosku w nim datowane są na dziewiąte tysiąclecie przed naszą erą. Bliska współpraca ludzi z pszczołami widoczna była bardzo w starożytnym Egipcie gdzie pszczoły stanowiły– atrybut faraona i były traktowane jak posłaniec boży. Miód w czasach faraonów spełniał bardzo ważne zadania. Składany był między innymi w ofierze bogom oraz służył do produkcji napoju- miodu pitnego, jednego z najstarszych alkoholowych napojów na świecie. To od starożytnego Egiptu uznaje się początek hodowli pszczół choć o wiele cenniejszy był miód pozyskiwany od dzikich pszczół leśnych. Już wtedy też miód był niezwykle cennym elementem ówczesnego lecznictwa. Miód znany był na wszystkich kontynentach. Z jego dobrodziejstw korzystano w starożytnym Babilonie, Grecji, a także w cywilizacji Majów w Ameryce Południowej. Miód był nie tylko darem wotywnym. Z czasem stał się też środkiem płatniczym, którym opłacano podatki i kary sądowe oraz surowcem cukierniczym. Od wieków stosowany był jako składnik wielu produktów spożywczych i napojów, oraz jako środek słodzący i aromatyzujący, a bardzo często też i leczniczy. Starożytne ludy Bliskiego Wschodu i Egiptu stosowały miód do balsamowania zmarłych a Starożytnym Rzymie uważany był za afrodyzjak i najlepszy środek do gojenia ran. Oprócz miodu pozyskiwano często też i inne produkty pszczele takie jak propolis, pyłek kwiatowy czy wosk pszczeli
Pierwsze fizyczne ślady miodu zebranego przez człowieka, znaleziono w Gruzji w urnach pogrzebowych sprzed prawie sześciu tysięcy lat. Z uwagi na długowieczność miodu jego skrystalizowane (jadalne do dziś!) pokrywały ściany naczynia dołączonego do grobu. W podróż w zaświaty, dawano bowiem zmarłym to, co najlepsze. Pewnie nie raz zastanawialiście się skąd wzięło się określenie „miesiąc miodowy”? Od zarania dziejów wierzono, że miód daje siłę i witalność, tak więc młode pary, zaraz po ślubie starały się jeść miód często i regularnie, by począć zdrowe i silne dzieci.
Jak pracują pszczoły
Pszczoły to owady społeczne. Rój czyli pszczela rodzina może składać się aż z 10 – 80 tysięcy pszczół! Życie społeczne pszczół jest bardzo uporządkowane a każdy z poszczególnych owadów dokładnie zna swoje zadanie i miejsce w roku
Pszczoła gotowa jest do zbierania nektaru i pyłku w wieku 18 – 20 dni. Jeden owad jest w stanie przynieść około 30 mg nektaru, który jest wzbogacony białkami oraz enzymami z własnego organizmu.
Wstępnie przetworzony nektar jest przekazywany pszczołom nielotnym. Tam także ulega wzbogaceniu enzymami oraz zostaje zagęszczony i przekazywany kolejnym owadom do dalszej obróbki. Na koniec pszczoły robotnice umieszczają powstający miód w dolnych partiach plastra, gdzie ulega on dalszemu odparowaniu.
Kiedy miód gęstnieje jest on przenoszony w coraz wyższe partie plastra oraz pokrywany woskiem. Nazywa się to dojrzewaniem miodu. Głównym celem tego procesu jest odparowanie wody co zabezpiecza miód przed fermentacją.
Pszczoły najchętniej żerują na kwiatach, których nektar posiada stężenie cukru w granicach 30-60%. Do wytworzenia około kilograma miodu pszczoły potrzebują około 2-8 milionów kwiatów.