e
  • Miód – to słodki eliksir, który nie tylko doskonale komponuje się z naszymi potrawami, ale także obdarza nas zdrowotnymi zaletami. W tym artykule odkryjemy fascynujący proces powstawania miodu, zbadamy różne rodzaje miodów i dowiemy się, dlaczego jest to skarbnica korzyści

  • Nasza pasieka wśród wszystkich zgłoszonych do konkursu jako jedna z dwóch otrzymała wyróżnienie w kategorii „Najlepsza pasieka Podkarpacia 2022”.

  • Jak powstaje miód z odsklepin ? Pszczoły po zgromadzeniu miodu w komórkach plastra zamykają go warstwą wosku, zwaną przez pszczelarzy zasklepiną,  w celu zabezpieczenia go przed zanieczyszczeniem wilgocią,  i zepsuciem. Zanim pszczelarz odwiruje z ramki miód musi zdjąć warstwę wosku. Wosk z

  • W świecie pełnym innowacyjnych leków i terapii, czasem warto wrócić do natury i odkryć moc prostych skarbów, jakimi są lecznicze właściwości miodu. To słodki eliksir wytwarzany przez pracowite pszczoły od wieków stanowi nie tylko doskonały dodatek do naszych potraw, ale

  • Propolis, znany również jako "kit pszczeli", to specjalna mieszanka żywic, pyłków, wosku i enzymów, którą pszczoły zbierają z pąków drzew i roślin. Gdy pszczoły przetwarzają nektar z kwiatów w miód, zbierają również substancje żywiczne, które wykorzystują do uszczelniania i dezynfekcji

  • Pyłek pszczeli posiada nie tylko właściwości dietetyczne ale wykazuje również działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Działa przeciwbólowo, przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo, hipoglikemicznie, obniża ciśnienie krwi, ma działanie terapeutyczne oraz adaptogenne.

  • Miód rzepakowy jest jednym z najbardziej popularnych gatunków miodów w Polsce i jest pierwszym miodem pozyskiwanym w roku. Wiosenne pola rzepaku pięknie prezentują się w polskim krajobrazie-  wyglądają jak żółte morze w zieloności traw. Rzepakowe pola to niezwykle ważne ekosystemy,

  • Miód spadziowy jak powstaje? Ten gatunek miodu zrobiony jest z zebranej i przetworzonej przez pszczoły wydzielin mszyc i czerwców zmieszanych z sokami drzew, które wypływają po nakłuciach przez owady. Ta gęsta i lepka substancja jest dodatkowo przez pszczoły zagęszczana. Charakterystyczne dla

  • W pszczelarskim królestwie, miód lipowy staje się prawdziwą legendą. To złocisty eliksir, pozyskiwany z nektaru kwiatów lipy, którego aromat, smak i właściwości lecznicze stawiają go wśród najbardziej cenionych rodzajów miodów.

  • Pszczoły są towarzyszkami ludzi tysiącleci. Są z nami dłużej niż przypuszczaliśmy.  Świadczą o tym malowidła naskalne z czasów starożytnego Egiptu z 2400 r.p.n.e, ale także wykopaliska naczyń (pojemników/ zbiorników) z resztkami miodu i wosku w  nim datowane są na dziewiąte

  • Miody wielokwiatowe zalicza się do miodów nektarowych, inaczej też zwany jest miodem „tysiąca kwiatów”. Trudno mówić o jednym miodzie wielokwiatowym bo to właściwie bardzo duża grupa miodów, jedne z najbardziej popularnych i powszechnie stosowanych produktów pszczelich. Miody wielokwiatowe różnią się