
Miód wielokwiatowy- miód tysiąca kwiatów
Miody wielokwiatowe zalicza się do miodów nektarowych, inaczej też zwany jest miodem „tysiąca kwiatów”. Trudno mówić o jednym miodzie wielokwiatowym bo to właściwie bardzo duża grupa miodów, jedne z najbardziej popularnych i powszechnie stosowanych produktów pszczelich. Miody wielokwiatowe różnią się między sobą smakiem, barwą i walorami zdrowotnymi. Właściwości miodu wielokwiatowego zleżą od gatunków kwiatów i drzew na których pszczoły zbierają pożytek, umiejscowienia pasieki i terminu zbiorów. Wiosenne miody wielokwiatowe są jasne i charakteryzujące się delikatnym smakiem, miody letnie, zawierające więcej nektaru z lipy, gryki i słonecznika są ciemniejsze i bardziej wytrawne. W zależności od mieszanki nektaru użytego przez pszczoły dwa miody wielokwiatowe mogą mieć odmienne wartości odżywcze, lecznicze i smakowe. Tym, co łączy miód wielokwiatowy, to łagodny i bardzo słodki smak
Jak rozpoznać miód wielokwiatowy?
Trudno rozpoznać miód wielokwiatowy bo w zależności od okresu zbioru miód wielokwiatowy może mieć różną barwę, od jasno złocistej do koloru herbaty. Po skrystalizowaniu miód wielokwiatowy zmienia kolor na jasno szary lub jasno brązowy. W stanie płynnym miód nektarowy z kwiatów wiosennych jest jasny i słodki, dodatkowo ma przyjemny i delikatny zapach kwiatowy, a także łagodny smak. Przy obfitości mniszka lekarskiego miód wielokwiatowy pachnie i smakuje karmelem Miód letni jest znacznie ciemniejszy, bursztynowy, herbaciany lub jasnobrązowy a jego smak jest bardziej wytrawny. Zapach miodu wielokwiatowego letniego jest zazwyczaj intensywny, przypominający zapach wosku. Jest on bogatszy w biopierwiastki, enzymy i składniki przeciwdrobnoustrojowe niż miód wiosenny. Z tego względu ma właściwości antybakteryjne, pomaga w przeziębieniu i wzmacnia odporność organizmu.
Zawartość miodu wielokwiatowego
W składzie miodu wielokwiatowego dominują węglowodany przede wszystkim glukoza i fruktoza. Zawierają też kwasy organiczne, takie jak glukonowy, jabłkowy, pantotenowy i cytrynowy. Miody wiosenne charakteryzują się dużą zawartością cukrów prostych, natomiast miody letnie oraz jesienne są bogatsze w enzymy, biopierwiastki i związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Częstą domieszkę miodów wielokwiatowych stanowią niewielkie ilości wosku, pyłku kwiatowego, a nawet spadzi z drzew iglastych czy liściastych. W miodach wielokwiatowych można też odnaleźć takie pierwiastki jak potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, chlor, krzem. Do witamin spotykanych w miodzie wielokwiatowym zaliczamy też następujące witaminy– A, B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, biotyna. Enzymy występujące w miodzie wielokwiatowym: inhibina, lizozym, biopierwiastki. Mimo posiadania substancji hamujące rozwój drobnoustrojów miód wielokwiatowy wykazuje niską aktywność antybiotyczną.
Działanie miodu wielokwiatowego
Ponieważ miód wielokwiatowy jest pozyskiwany z wielu rodzajów roślin, ma on różnorodne właściwości. Wiosenny miód na przykład korzystnie wpływa na układ krążenia. Z uwagi na wysoką kaloryczność jest cennym źródłem energii co jest szczególnie cenne w stanach przemęczenia oraz wyczerpania fizycznego i psychicznego. Łagodzi stany rozdrażnienia, tonuje nerwicę i depresję, a przede wszystkim uspokaja.
Najczęściej miód wielokwiatowy stosowany jest na przeziębienie zwłaszcza ten zbierany pod koniec lata czy też jesienią. Charakteryzują się one bowiem właściwościami antybakteryjnymi, dlatego też są polecane przy przeziębieniu oraz przy kłopotach z górnymi drogami oddechowego. Działa rozgrzewająco przy przeziębieniach i grypie, a łagodząco na podrażnioną błonę śluzową gardła.
Wprawdzie miód wielokwiatowy jest wysokokaloryczny, ale za to wspomaga trawienie. Jeśli dbamy o figurę, to znacznie korzystniejsze jest sięganie po naturalny miód, niż po rafinowany cukier. Miód blokuje uczucie głodu i sprawia, że czujemy się bardziej syci po posiłku.
Regularnie stosowany wzmacnia odporność na choroby i wzmaga przemianę materii. Pomaga w schorzeniach żołądkowo- jelitowych. Miód ten dobrze wpływa także na wątrobę, jej detoksykację i funkcjonowanie woreczka żółciowego.
Miód wielokwiatowy może być przy uczuleniu (alergii) na pyłki roślin prawdziwą szczepionką. Wspomaga on leczenie kataru siennego i astmy. Jednakże czasami może wywołać u alergików reakcję uczuleniową, chociaż są to stosunkowo rzadkie przypadki. Jeśli nie mamy alergii na sam miód, to warto zastosować go w kuracji antyalergicznej. W przypadku alergii pyłkowych, żucie plastra z miodem wielokwiatowym pozwala na uodpornienie się na poszczególne alergeny w postaci pyłków. Jest więc polecany dla niektórych alergików, gdyż zawiera pyłki i inne naturalne alergeny, należy jednak pamiętać, że taka terapia powinna odbywać się pod okiem lekarza.
Miód wielokwiatowy jest cenny dla osób chorujących na serce i układ krążenia. Reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Miód wielokwiatowy polecany jest zawałowcom oraz osobom cierpiącym na miażdżycę. Dzięki potasowi i magnezowi miód ten wspomaga układ krążenie. Zawarta w miodzie glukoza doskonale odżywia mięsień sercowy, dzięki czemu może zapobiegać chorobie wieńcowej oraz miażdżycy.
Miód od wieków uważany jest za naturalny kosmetyk pomagający zachować piękny wygląd skóry. W kosmetyce miód wielokwiatowy jest wykorzystywany choćby ze względu na zawarty w nim krzem, który jest budulcem pięknej i zdrowej skóry, włosów i paznokci.
Surowy i świeżego miód położony bezpośrednio na skórę nawilża ją i utrzymuje odpowiedni poziom wilgotności. Ponadto ujędrnia skórę, odkaża ją i działa antybakteryjnie, przez co jest polecany dla skóry trądzikowej. Stosując go regularnie, można liczyć na uzyskanie efektu gładkiej skóry, pozbawionej wyprysków i poprawienie jej kondycji. Miód można wykorzystać do przygotowania domowej maseczki, peelingu, płynu odżywczego czy toniku zapobiegającego powstawaniu wągrów. Produkt jest idealnym rozwiązaniem w przypadku skóry popękanej, poranionej, przemarzniętej, poparzonej czy owrzodzonej. Miód często łączony jest z proteinami mleka, wanilią, cynamonem i witaminą A i używany jako składnik kremów, maseczek i peelingów. W takiej formie wygładza i odżywia skórę twarzy, rąk i całego ciała. W spa miód służy do kąpieli i masaży – podgrzany i połączony z olejkiem eterycznym relaksuje, a zarazem orzeźwia. Miód pomaga również w woskowaniu i łagodzi podrażnienia po goleniu. Jako składnik szamponów i odżywek miód wielokwiatowy ma właściwości odżywcze i wzmacnia końcówki włosów.
Niezależnie od rodzaju cery miód zwiększa gładkość i ogranicza pękanie skóry. Może być wykorzystywany do domowych maseczek, peelingów i odprężających kąpieli.
Ze względu na duże walory odżywcze i smakowe zaleca się go do codziennego spożywania, zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.
Który miód wielokwiatowy jest najlepszy?
Najlepszy jest miód surowy, niefiltrowany i zbierany lokalnie. Najlepszy miód wielokwiatowy z pasieki Bieszczadzki Miód. Pamiętajcie, że prawdziwy miód ulega krystalizacji czyli mętnieje a następnie twardnieje, w ciągu 3–4 miesięcy od zbiorów, a czasem już nawet po kilku dniach. Jest to proces jak najbardziej naturalny, wskazujący na wysoką jakość miodu. Wiadomo wówczas, że nie zawiera on żadnych domieszek, np. wody. Miód sztuczny się nie krystalizuje. Miód przegrzany również nie będzie ulegał ponownej krystalizacji.