sosna w polu kwitnącego rzepaku

Miód rzepakowy jest jednym z najbardziej popularnych gatunków miodów w Polsce i jest pierwszym miodem pozyskiwanym w roku. Wiosenne pola rzepaku pięknie prezentują się w polskim krajobrazie-  wyglądają jak żółte morze w zieloności traw. Rzepakowe pola to niezwykle ważne ekosystemy, na których karmią się miliony pszczół.

Mimo dużej popularności tego gatunku miodu i jego stosunkowo niskiej ceny to właściwości zdrowotne miodu rzepakowego są nie do przecenienia.Pszczelarze pozyskują miód rzepakowy podczas kwitnienia rzepaku- czyli najczęściej w maju. Jest to też najlepszy miesiąc by kupować miód rzepakowy w sprawdzonej, dobrej pasiece, takiej ja ta nasza z Liskowatego- z samego serca czystych ekologicznie Bieszczad

Miód rzepakowy to bardzo słodki miód nektarowy a jego zapach jest intensywny ale nietrwały, szybko ulatniający się. W smaku łagodny z delikatną nutą goryczy. Miód rzepakowy szybko krystalizuje, z reguły w przeciągu 3 miesięcy, a skrystalizowany ma kolor biały lub kremowy (trochę dlatego przypomina smalec), miód płynny zaś ma kolor jasnożółty. Miód ten w medycynie ludowej poleca się zwłaszcza osobom cierpiącym na schorzenia układu krwionośnego, a to przede wszystkim ze względu na zawartość potasu i magnezu. Polecany osobom z nadciśnieniem oraz z problemami układu trawiennego. Dzięki właściwościom regeneracyjnym doskonale wpływa na rekonwalescentów i osoby obciążone wysiłkiem psycho-fizycznym. Jak większość miodów, rzepakowy jest pomocny w zwalczaniu przeziębień i chorób układu oddechowego. Znana naszym babciom mikstura z mleka i miodu wciąż święci tryumfy. Miód rzepakowy wykorzystuje się także przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.

Składniki odżywcze i właściwości
Ze względu na wysoką zawartość glukozy (stąd wysoka słodycz miodu rzepakowego) zalecany jest na przemęczenia, osłabienia, idealny w rekonwalescencji, służy osobom narażonym na duży wysiłek, bo dostarcza łatwo przyswajalnej energii. jednak ze względu na niższą kaloryczność jest zdrowszym zamiennikiem cukru.

W składzie miodu rzepakowego znaleźć można cenne składniki mineralne – bor, magnez, potas i żelazo, witaminy, zwłaszcza te z grupy B oraz C i K.

Wspomaga funkcjonowanie tarczycy i śledziony. Odbudowuje odporność organizmu, pomocny przy zwalczaniu stanów zapalnych, przeziębień, chorób układu oddechowego. Medycyna ludowa szczególnie poleca miód rzepakowy na schorzenia układu krwionośnego. Miód rzepakowy usprawnia pracę wątroby i dróg żółciowych w tym pęcherzyka żółciowego. Można go także stosować zewnętrznie, wykazuje on  bowiem właściwości regeneracyjne dla poparzonej skóry oraz ułatwia gojenie się ran.