
Miód spadziowy jak powstaje?
Ten gatunek miodu zrobiony jest z zebranej i przetworzonej przez pszczoły wydzielin mszyc i czerwców zmieszanych z sokami drzew, które wypływają po nakłuciach przez owady. Ta gęsta i lepka substancja jest dodatkowo przez pszczoły zagęszczana. Charakterystyczne dla spadzi jest to, że pojawia się tylko w czystych ekologicznie regionach, stąd jej popularność w bieszczadzkich lasach. Ale zdarza się, że spadź występuje tylko raz na kilka lat co często odbija się i w cenie tego miodu spadziowego (cena za litrowy słoik waha się między 60–80 zł).
W polskich pasiekach występuje dwa rodzaje miodów spadziowych: spadź liściasta (pozyskiwana z lip, klonów, wierzb) oraz spadź iglasta pozyskiwana z jodły, świerku, sosny czy modrzewiu. Rodzaj spadzi ma wpływ na kolor miodu. Miód ze spadzi iglastej jest ciemniejszy i bardziej aromatyczny
Właściwości miodu spadziowego.
W porównaniu do miodów pozyskiwanych z nektaru kwiatowego miód spadziowy posiada znacznie większą zawartość cennych składników takich jak aminokwasy, białka, minerały (wapń,fosfor, magnez, sód, żelazo, mangan, cynę czy srebro) czy witaminy (A, K, C, B2, B6, PP). Oprócz właściwości antyoksydacyjnych miód spadziowy wykazuje działanie wzmacniające i rozkurczowe. Dzięki zawartości srebra miód spadziowy jest antyseptyczny.
Zastosowanie
Miód spadziowy można używać jako dodatku do dań i napojów ale to nie jedyne jego zastosowanie.
Nasze babcie stosowały miód spadziowy jako naturalny antybiotyk, środek: przeciwzapalny i antyseptyczny. Środek leczący problemy skórne. Przyspiesza gojenie ran, oparzeń, odmrożeń, Często stosowany był w chorobch układu oddechowego, jako środek wykrztuśny i przeciwzapalny, łagodzi objawy ostrego kaszlu w przebiegu infekcji górnych dróg oddechowych.
Miód spadziowy jest uznanym środkiem łagodzącym przebieg infekcji dlatego też przed zażyciem antybiotykyku warto sięgnąć po miód. Badania potwierdziły bowiem, że miód spadziowy wykazuje silne działanie bakteriobójcze i antywirusowe. Medycyna naturalna zaleca na ostry kaszel o podłożu wirusowym mieszankę miodu spadziowego z cytryną. W przypadku przeziębienia i innych chorób dróg oddechowych, warto przetestować więc naturalną, skuteczną metodę łagodzenia objawów. W okresie wzmożonej zachorowalności również warto stosować miód spadziowy jako suplement diety wzmacniający odporność.
Doskonale wzmacnia serce i układ krążenia. Łagodzi problemy trawienne. Jest pomocny w leczeniu chorób związanych z układem pokarmowym (nieoceniony przy problemach z wątrobą i trzustką) także przy zatruciach pokarmowych. Stosowany w leczeniu problemów z układem moczowym.